BEYATLI, YAHYA KEMAL



YAHYA KEMAL BEYATLI(1884 Üsküp – 1958 İstanbul) Türk ÅŸairi. İlköğrenimini Üsküp’te yaptı. Orta öğrenimini Üsküp’te ve İstanbul’da tamamladı. 1903 yılında Paris’e gitti. Türkiye’ye döndükten sonra, Türk Ocağı çevresine katıldı. Dil ve tarih konularında makaleler yayımladı. 1915 yılında İstanbul Üniversitesi öğretim kadrosuna atandı. Ankara’da Hâkimiyet-i Milliye gazetesine baÅŸyazar oldu. Milletvekili ve büyük elçi olarak görev yaptı.

Paris’te bulunduÄŸu yıllarda Fransız ozanlarından etkilendi. Batı ÅŸiirinin bütünlük anlayışını klâsik divan ÅŸiirine uyguladı. İstanbul, Yahya Kemal’in ozanlık yaÅŸamında ve iç dünyasında çok etkili oldu. Åžiirde iç uyumu çok önemsedi. Ok adlı ÅŸiiri dışında bütün ÅŸiirlerini aruz ölçüsüyle yazdı. Åžiirinde dil kaygısı ağır bastı. Åžiirde saÄŸladığı baÅŸarıyla çaÄŸdaşı olan ozanları derinden etkiledi.

Åžiirlerini, öykülerini ve makalelerini saÄŸlığında kitap durumuna getirmedi. Ölümünden sonra “Yahya Kemal’i Sevenler Cemiyeti” kuruldu. Ayrıca İstanbul Fetih Cemiyetine baÄŸlı olarak 1961 yılında “Yahya Kemal Enstitüsü ve Müzesi” açıldı. Enstitü, Yahya Kemal Külliyatı yayımlamaya baÅŸladı.

Başlıca yapıtları şunlardır:
Kendi Gök Kubbemiz, Eski Şiirin Rüzgârıyla, Rubaîler ve Hayyam Rubaîlerini Türkçe Söyleyiş, Aziz İstanbul, Eğil Dağlar, Siyasî Hikâyeler, Siyasî ve Edebî Portreler, Edebiyata Dair, Çocukluğum-Gençliğim ve Siyasî Hatıralarım, Bitmemiş Şiirler.



Arkadaþýna Yolla
Yazýcý Dostu Sayfa