PANDA



PANDA(Ailuropoda melanoleuca). Ay─▒lar─▒n yer ald─▒─č─▒ Ursidae familyas─▒ndand─▒r. Dev panda olarak da bilinir. ├çin’in g├╝neybat─▒ kesimlerinde, Himalaya ormanlar─▒nda ya┼čar. T├╝yleri s─▒k ve pas k─▒rm─▒z─▒s─▒ renginde, karn─▒, bacaklar─▒ kara, postu g├Âsteri┼čli bir hayvand─▒r. Uzunlu─ču 1,5 m, a─č─▒rl─▒─č─▒ 160 kg civar─▒ndad─▒r.

Pandalar─▒n di┼č yap─▒lar─▒, bambu bitkisinin s├╝rg├╝n ve yapraklar─▒n─▒ t├╝ketmelerine uygun bi├žimde geli┼čmi┼č oldu─čundan, bu bitkiyle beslenmektedirler. Ancak sindirim sistemlerinin yap─▒s─▒ et├žillerinkine benzemektedir; dolay─▒s─▒yla bitkiden gelen sel├╝lozu sindiremezler. Bu nedenle de beslenmek i├žin ├žok miktarda bitki t├╝ketmek zorunda kal─▒rlar. Hantal g├Âr├╝n├╝mlerine kar┼č─▒n, olduk├ža ├ževik hayvanlard─▒r. Genellikle mart-may─▒s aylar─▒ aras─▒nda ├žiftle┼čirler. Di┼čilerin gebelik s├╝resi 122-163 g├╝n s├╝rer. Bir ya da iki yavru do─čururlar. Az say─▒da yavru do─čurmalar─▒, yavrular─▒n ergin h├óle gelmelerinin 6-7 y─▒l─▒ bulmas─▒ ve her ┼čeyden ├Ânemlisi ya┼čama ortamlar─▒n─▒n yok edilmesi say─▒lar─▒n─▒n azalmas─▒na yol a├žm─▒┼čt─▒r.



Arkada■řna Yolla
Yazřcř Dostu Sayfa