PANTER



PANTERMemeliler (Mammalia) s─▒n─▒f─▒n─▒n, y─▒rt─▒c─▒lar (Carnivora) tak─▒m─▒n─▒n, kediler (Felidae) familyas─▒ndaki baz─▒ t├╝rlere verilen genel ad. Boylar─▒ 1,5m, kuyruklar─▒ 1m, omuzlar─▒n─▒n yerden y├╝ksekli─či de yakla┼č─▒k 45-62 cm kadard─▒r. Postlar─▒ canl─▒ ve parlak renklidir. Renkleri k─▒rm─▒z─▒ms─▒ sar─▒, ├╝zerleri siyah beneklidir. Ba┼člar─▒ b├╝y├╝k ve yuvarlakt─▒r. ├çeneleri ileri do─čru ├ž─▒k─▒kt─▒r. Boyunlar─▒ k─▒sad─▒r. Bacaklar─▒ orta y├╝kseklikte ve kuvvetlidir. Pen├želeri orta b├╝y├╝kl├╝kte, t├╝yl├╝ ve yumu┼čakt─▒r. Yiyeceklerini, geyikler, yaban ke├žileri, yaban domuzlar─▒, antiloplar, maymunlar, di─čer k├╝├ž├╝k memeliler, ku┼člar hatta kertenkeleler olu┼čturur. Bazen etli ve sulu meyveleri de yerler. Geni┼č yaprakl─▒ ve i─čne yaprakl─▒ ormanlarda, ├žal─▒l─▒klar ve maki ile ├Ârt├╝l├╝ sarp kayal─▒k arazilerde, insanlardan uzak bir ┼čekilde ya┼čarlar. Deniz seviyesinden 3500 m y├╝ksekliklere kadar ├ž─▒karlar. Genellikle gece dola┼č─▒r ve avlan─▒rlar. Sonbahar ve k─▒┼č g├╝nlerinde g├╝ne┼členmeyi severler. ├çok iyi t─▒rman─▒rlar ve iyi s─▒├žrarlar. Y├╝r├╝y├╝┼čleri ├žok sessizdir. Ya┼čam s├╝releri 16-22 y─▒l kadard─▒r. ├ľnceleri Afrika’dan, ├çin, T├╝rkmenistan, Java ve Transkafkasya’ya kadar yayg─▒n olmalar─▒na kar┼č─▒n, bug├╝n bir├žok yerde soylar─▒ insanlar taraf─▒ndan t├╝ketilmi┼čtir.

─░LG─░L─░ KONULAR

Et├žil Memeliler



Arkada■řna Yolla
Yazřcř Dostu Sayfa