ÇİTA



ÇİTAAcinonyx jubatus. Memeliler sınıfının kedigiller familyasından bir büyük kedi. Asya ve Afrika ormanlarında yaşayan çitaların bedenleri ince uzun, boyunları kısa, başları yuvarlaktır. Postları sarı ve siyah beneklidir. Kuyrukları ve bacakları uzundur. Yeryüzündeki en hızlı koşan hayvandır. Köpek dişleri bütün büyük kedilerde olduğu gibi kuvvetlidir. Etçil ve yırtıcıdırlar. Besinlerini çeşitli büyüklükteki memeliler, kuşlar, kertenkeleler, kurbağalar ve çeşitli omurgasızlar oluşturur. Çok iyi görür ve duyarlar. Tabanlarının altı tüylü olduğundan çok sessiz yürürler.

Evcilleştirilebilen çitalar, yılda bir ya da iki defa doğurur, en çok 30 yıl yaşarlar.



Arkadana Yolla
Yazc Dostu Sayfa