FALLADA, HANS
İndeks: F |
(1893 Greiswald, Almanya – 1947 Berlin, Almanya) Alman yazar. Bir hukukçunun oÄŸlu olarak dünyaya gelen Fallada, ziraat öğreniminden sonra çeÅŸitli iÅŸlerde çalıştı ve yaÅŸamını Berlin’de gazeteci ve yazar olarak sürdürdü.
Romanlarına kahraman olarak, çeÅŸitli iÅŸlerde çalıştığı sırada tanıdığı halktan gelme kiÅŸileri seçti. “Köylüler, Kodamanlar ve Bombalar” ile “Küçük Adam Ne Olacak Åžimdi?” adlı yapıtlarıyla büyük ün yaptı. Bu yapıtlarında küçük bir kentin savaÅŸ sonrası yaÅŸamını mizahî bir dille yansıttı. Yazdığı “Kurtların Arasında Kurt Olmak Gerek” adlı romanında “küçük insan”ın yürekliliÄŸini ve zor yaÅŸam koÅŸullarına karşı koyuÅŸunu anlattı.
İnsan psikolojisini yansıtmakta çok yetenekli olan Fallada’nın en iyi yapıtları, röportaj biçiminde kaleme almış olduÄŸu romanlardır.
Başlıca yapıtları şunlardır:
Genç Goedeschal (1920), Anton ve Gerda (1923), Köylüler, Kodamanlar ve Bombalar (1930), Küçük Adam, Ne Olacak Şimdi? (1932), Mapusane Karavanasından Bir Kez Yiyen (1934), Bir Çocuğumuz Vardı Bir Zamanlar (1934), Yaşlı Yüreğin Gezisi (1936), Kurtların Arasında Kurt Olmak Gerek (1937), Demir Gustav (1938), Küçük Adam, Büyük Adam-Her Şeyin Karışması (1939), Sevilmeyen Adam (1940), Karabasan (1947), Alman Halkı Adına (1947), Herkes Yalnız Kendi İçin Ölür (1948), Ayyaş Adam (1950), Yükselmek İsteyen Bir (1953); anı yazıları; Bir Zamanlar Bizim Evde (1942), Bugün Bizim Evde (1942).