ÇAKAL



ÇAKALCanis aureus. Rengi kurda, boyu ve gür kuyruğu tilkiye benzeyen, etçil bir memeli. Beden yapıları kurda benzer, ancak onlardan daha küçük ve ince yapılıdırlar. Boyları 60-100 cm, yükseklikleri 38-50 cm arasında değişir. Sık ormanlarda, fundalıklarda, makiliklerde, içinden dere geçen vadilerde ve meşeliklerde yaşarlar. Yuvalarını kovuk ve oyuklara yaparlar. Genellikle çiftler hâlinde dolaşıp, geceleri avlanırlar. Sürü hâlinde yaşadıkları da olur. Avlanamadıklarında başka yırtıcı hayvanların bıraktığı artıklarla beslenirler. Aç kaldıklarında meyve ve böcek de yerler.

Burun ve ağız yapıları dar ve sivridir. Postları kabarık ve tüylüdür. Renkleri griden kahverengiye ve kirli sarıya değişkenlik gösterir. Dişilerinin hamilelik dönemi 50-70 gün sürer ve her doğumda 4-6 yavru doğurur.



Arkadana Yolla
Yazc Dostu Sayfa